Ekonomi

Türk plastik sektörü üretimde Avrupa liderliğini hedefliyor

Türkiye Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, dünyada plastik sektörünün 1950’lerde kurulan genç bir sektör olduğunu ve 1950’lerde 1,5 milyon ton olan üretim kapasitesinin ulaştığını söyledi. 2022’de 500 milyon ton.

Plastiğin hayatın her alanında var olduğunu ve insana rahatlık sağladığını belirten Eroğlu, “Türkiye plastik sektöründe en hızlı büyüyen ve gelişen ülkelerden biri. Bugün baktığımızda Türkiye 6. büyük üretici konumuna geldi. Türkiye, Almanya’dan sonra Avrupa’nın en büyük ikinci üreticisi. Bu yıl itibariyle 11 milyon ton plastik ürün üretiyoruz.”

Kimya sektöründe en büyük pay plastik sektörüne aittir.

Eroğlu, plastik sektörünün Türkiye için önemli bir sektör olduğuna ve gelecek için fırsatlar sunduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin plastik üretimi ve ihracatında çok değerli bir adım attığını anlatan Eroğlu, “Türkiye 10-15 yıl önce en çok dokuma ürünlerini ihraç ediyordu. Otomotiv bölümü ikinci, kimya bölümü üçüncüydü. Kimya bölümü oldu. hakim ve güçlü olduğu branş Türkiye’nin en çok ihracat yapan sektörü haline gelmiştir. Kimya sektöründe en büyük pay yüzde 36 ile plastik branşına aittir. Bugün plastik sektörünün Türkiye’nin en çok ihracat yapan sektörü haline geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. en önemli ihracat ve döviz girdisi kalemleridir.Türk plastik sektörünün ilk hedefi bir sonraki Almanya’mızı geçebilmektir ve bunun sırrı sadece hacim olarak daha çok eser satmak değil, artırmak istemiyoruz. hacmimizi 11 milyon tondan 15-17 milyon tona çıkarmak ama esas olması gereken katma değeri artırmak.”

Eroğlu, Avrupa’da plastik sektöründe en yüksek geliri elde eden Almanya’nın, enstitüleri ve özel mükemmeliyet merkezleriyle ihracatta başarıya ulaştığına işaret etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa Türkiye’nin Plastik Mükemmeliyet Merkezi’nin inşaatına başladıklarını kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti: “Başlangıçta hedefimiz katma fiyatımızı çok hızlı bir şekilde artırmak, daha sofistike ve özellikli işler ortaya çıkarmak. Türkiye için değerli ve değerli olan inovasyon, danışmanlık, eğitim ve prototip üretimi ile uluslararası denetlenmiş belgelendirme hizmetleri yürütülecektir. Katma değeri ile Avrupa.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu