Ekonomi

Novavax hisseleri Sanofi ile işbirliği nedeniyle yüzde 40 arttı

Novavax (NVAX) hisseleri, şirketin 2024 mali yılının ilk çeyreğine ilişkin mali sonuçların ve daha da önemlisi Fransız ilaç şirketi Sanofi SA ile yapılan birkaç milyar dolar değerindeki önemli bir anlaşmanın etkisiyle Cuma günü piyasa öncesi işlemlerde %40 artış gösterdi.

İlk çeyrekte Novavax hisse başına 1,05 dolar zarar kaydetti ki bu rakam finansal analistlerin tahmin ettiği hisse başına 0,92 dolarlık zarardan daha yüksekti. Şirketin geliri 93,85 milyon $’a ulaşarak analistlerin üzerinde anlaştığı 141,16 milyon $’lık beklentinin oldukça altında kaldı.

Novavax, 2024 mali yılı için gelirinin 800 milyon ila 1 milyar dolar aralığında olacağını tahmin ediyor. Bu tahmin, analistlerin 845,5 milyon dolar gelir tahminine kıyasla daha düşüktür.

Novavax ilk çeyrek için gelir ve kazanç beklentilerini karşılayamamış olsa da, şirketin Sanofi ile milyarlarca dolar değerinde bir sözleşme imzaladığının açıklanmasının ardından NVAX hisselerinin değeri önemli ölçüde arttı. Bu sözleşme, önümüzdeki yıldan itibaren COVID-19 aşılarının ortak pazarlanması ve hem COVID-19 hem de influenzaya yönelik kombine aşılar üzerinde işbirliği yapılması içindir.

Novavax’ın İcra Kurulu Başkanı John Jacobs, bu ortaklığın şirketin “devam eden endişe” uyarısını kaldırmasına olanak sağlayacağını belirtti. Bu uyarı, şirketin faaliyetlerini sürdürme kabiliyetine ilişkin endişeler nedeniyle Şubat 2023’te ilan edilmişti.

Bu olay Novavax ve protein bazlı COVID-19 aşısı için kritik bir değişime işaret ediyor. Sağlık yetkilileri bu aşıyı, Pfizer ve Moderna tarafından üretilen mRNA aşılarını almakta isteksiz olan bireyler için önemli bir seçenek olarak görüyor.

Anlaşma ayrıca Sanofi’ye yeni aşı formülasyonları geliştirmek için Novavax’ın COVID-19 aşısını ve birincil Matrix-M adjuvan teknolojisini kullanma hakkı verecek. Sanofi Novavax’a başlangıçta 500 milyon dolar ödeyecek ve 700 milyon dolara kadar ek ödeme yapabilecek. Bu ek ödemeler ürün geliştirme, ruhsatlandırma onaylarının alınması ve ürün tanıtımları için yapılacaktır. Bu miktar Novavax’ın 627 milyon dolar olan mevcut piyasa değerinin yaklaşık iki katıdır.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Novavax, Sanofi’nin COVID-19 ve kombine aşı satışlarından telif hakkı ödemeleri kazanacaktır. Ayrıca Novavax, Matrix-M adjuvanı kullanılarak geliştirilen ürünlerin tanıtımı ve satışıyla ilgili olarak 200 milyon dolara kadar ödeme alabilir.

Sanofi ayrıca anlaşmanın bir parçası olarak Novavax’ta %5’in altında bir mülkiyet payı elde edecek.

Jacobs, “Bu ortaklık Novavax ve dünya çapında insanların sağlığı için büyük önem taşıyor” dedi.

“Novavax artık kaynaklarımızı araştırma ve geliştirmede teknolojik platformumuzu ve yenilikçi adjuvanımızı kullanmaya yoğunlaştırmak için daha iyi bir konumda. Ayrıca, hayat kurtaran ve bulaşıcı hastalıkları önleyen aşılar yaratma hedefimizi ilerletmek için ürün yelpazemizi genişletmeye odaklanabiliriz.”

Bu makale yapay zeka yardımıyla üretilmiş ve çevrilmiştir ve bir editör tarafından gözden geçirilmiştir. Daha fazla ayrıntı için lütfen Hüküm ve Koşullarımıza bakın.

haberdarica.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu