Kocaeli’den Hatay’a gönül köprüsü
6 Şubat’ta yaşadığımız ve 10 ilimizi etkisi altına alan iki büyük afet ile ülkemiz bir kez daha deprem gerçeğiyle karşı karşıya kaldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de depremde yaraları sarmak için koşturan kurumlardan biri oldu.
Hatay Defne’de depremzedelerin temel ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra Büyükşehir, ilçenin yeniden ayağa kalkması için de büyük ve özverili bir çalışma başlattı.
HIZLI KOORDİNASYON
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, depremin yaşandığı sıcak saatlerde ekip ve ekipmanlarıyla deprem bölgesine gitti. İş makineleri, itfaiye ve sağlık çalışanlarını seferber eden Büyükşehir, arama kurtarma çalışmalarında 82 vatandaşı enkazdan canlı olarak çıkarmayı başardı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve Valilik ile uyum içinde Adil Yardım Toplama Merkezi’ni faaliyete geçirerek deprem bölgelerine 576 yardım tırı ve 16 vagon beyin sarsıntısı yardım treni gönderdi.
DEFNE’YE LOJİSTİK MERKEZİ
Depremin hemen ardından Hatay’ın Defne ilçesine atanan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, ilçeye adım atar atmaz yardımların sağlıklı bir şekilde dağıtılması için lojistik merkez oluşturdu. Büyükşehir, Kocaeli’den ve Türkiye’nin diğer bölgelerinden gelen yardımları bu lojistik merkezden dağıtıyor. Yardımlar ilçenin en ücra köyüne ulaştırılıyor.
250 BİN HASTA KAPASİTELİ HASTANE
Hastane, Büyükşehir Belediyesi’nin bölgeye verdiği en değerli hizmetlerden biri. Defne’de kurulan 54 yataklı ve 250 bin hasta kapasiteli hastanede 2’si doktor 57 sağlık çalışanının yaralıları depremzedelerin tedavi altına alındı.
MOBİL AFET MUTFAĞI
Bölgede yemek servisi Büyükşehir’in en değerli hizmetlerinden biridir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Defne’de gönül sofrası olarak kurduğu Portatif Afet Mutfağı ile depremzedelere günde üç öğün yemek veriyor. Afet Mutfağı sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere 3 çeşit 10 bin sıcak yemeği 5 bin kişiye sabah hazırlıyor. Taşınabilir afet kamyonu 15 bin ekmek üretiyor. Metropol yüzlerce insanı aynı masada ağırlıyor.
ÇADIR KENT VE KONTEYNER KENT
Depremin ardından ortaya çıkan konut sorununa da çözüm bulan Büyükşehir, Defne’de çadırkent ve 3 etapta konteyner kent de kurdu. Ayrıca depremzedelere 1000 çadır dağıtıldı. Çadır ve konteyner kentler, vatandaşların sadece barınma ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, kafeteryası, sağlık ocağı, eczanesi, çocuk oyun alanı, oyun alanı, sosyal marketi, psikososyal destek ünitesi, tuvaleti ve duşuyla sosyal yaşama yönelik her türlü imkanı içinde barındırıyor.
YAŞAM İÇİN TÜM İHTİYAÇLAR
Büyükşehir Belediyesi de ilçe genelinde ambulans, cenaze, insani yardım, yol temizleme, çöp toplama, su taşıma hizmetleri vermeye devam ediyor. Depremde hasar gören su şebeke depolarının teşhis ve onarımını yapar. Diğer yandan arızalanan elektrik trafolarını da yeniler.
AZALTMA SÖKME VE KAZI İŞLERİ
Büyükşehir Belediyesi, bölgede yürütülen moloz kaldırma ve hafriyat çalışmalarına ilk günden itibaren iş makineleriyle destek veriyor. 75 kamyon ve 25 ekskavatör ile çalışmalarına devam etmektedir.
DEPREM MİSAFİRLERİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesinden Kocaeli’ye gelen depremzedelere de hizmet veriyor. Darıca Balyanoz Eğitim Tesisi ve Hüma Hatun Gençlik Kampı’nda depremzedeler ağırlanıyor. Depremzedelere şehir içi ulaşımlarında ücretsiz misafir kartı veriyor. Depremzedelerin su aboneliklerini kolaylaştırmak için depozito almıyor ve yüzde 50 indirimli su veriyor.
ANTAKYA’YA DESTEK
Büyükşehir Belediyesi, Antakya’nın yanı sıra Hatay’ın Defne ilçesine de takviye yapıyor. 40 adet prefabrik bina ile belediye çalışanlarının iş yerlerine yakın bir bölgede yaşamaları ve ilçe belediyecilik faaliyetlerini yürütmeleri sağlanmaktadır.
RAMAZAN ÇADIRI VE YARDIMI
Depremin ardından geçen süreçte ilçeden bir an olsun ayrılmayan Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayını da depremzedelerle birlikte geçirecek. Defne ilçesinde iki ramazan çadırı kuran Büyükşehir, burada depremzede vatandaşlara her gün sahur ve iftar yemekleri veriyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da depremzedelerle ilk iftarı çadırda verdi.
bayramorenhaber.xyz