Haber

Karahan: Şahin bir tutum sergilemeyeceğiz, hedefimiz fiyat istikrarı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Merkez Bankası Yönetim Merkezi’nde bir konuşma yaptı. ben Yılın 1. Enflasyon Raporu’nu bilgilendirme toplantısında paylaştı. Karahan, “Enflasyon hedefimizle uyumlu seviyelere düşene kadar gerekli parasal sıkılığı sürdürmeye kararlıyız. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. Fiyat istikrarı kalıcı hale gelinceye kadar politika duruşumuzu sürdüreceğiz ve ekonomiyi normal seviyelere getireceğiz” dedi. Orta vadede kalıcı fiyat istikrarı.”

“ENFLASYON 2026’DA TEK HAREKETLERE DÜŞECEK”

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminini açıklayan Karahan, “Bu kapsamda 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminleri bir önceki raporda olduğu gibi korunmuştur. 2024 yıl sonu tahmini ise şu şekildedir: Yüzde 36, 2025 sonu tahmini ise yüzde 14 olarak tahmin ediliyor. Alt ve üst tahmin aralıkları ise “2024 için yüzde 30 ve 42, 2025 için ise yüzde 7 ve 21’e karşılık geliyor. Enflasyonun 2025’e kadar gerilemesi bekleniyor. 2026’da tek haneli seviyelerde, yüzde 9’da tamamlıyor ve orta vadede yüzde 5’te istikrara kavuşuyor” dedi.

“BU MEVCUT DURUMDA EK FAİZ ARTIŞININ GEREKLİliğini DEĞERLENDİRMİYORUZ”

Eski başkan Hafize Gaye Erkan’dan koltuğu devraldıktan sonra ilk kez kamera karşısına geçen Karahan, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Enflasyondaki artışın devam edip etmeyeceği sorusuna Karahan, “İlk hedefimiz fiyat istikrarı. Bu yıl enflasyonu istediğimiz seviyeye indirip 2025’te enflasyondaki düşüşün önünü açmak istiyoruz. Gerekli adımları atacağız.” Bunun için değerlendirmelerimiz sıkılaştırmanın işe yaradığını gösteriyor. Şu anda ilave bir faiz artırımına ihtiyaç var.” “Değerlendirmiyoruz. Ancak görünüm kötüleşirse kararlarımızı gözden geçiririz” dedi.

haberkovancilar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

evden eve nakliyat firmaları
Başa dön tuşu