Evini kaybeden depremzedeye bir darbe de bankalardan.
Didem Barut
MALATYA – 6 Şubat’ta 11 ili yerle bir eden depremin ardından konut kredisi kullanarak konutunu kaybeden ve ayakta kalan konutlarını sigortalatmak isteyen binlerce kişi şu sıralar bankalar ve sigorta şirketleri ile dertte. Bir yanda deprem öncesi Zorunlu Deprem Sigortası yaptırıp konut kredisi kullandığı için DASK tarafından yapılan ödemeyi alamayanlar var, diğer yanda da evini sigorta ettirmek isteyenler var. onları deprem sonrası tüm risklere karşı korumak için.
“SİGORTA ŞİRKETLERİ RİSK ALMAK İSTEMİYOR”
Deprem bölgesinde yer alan illerde konut sigortası yaptırmak veya yenilemek isteyen depremzedeler için yeni bir uygulama başlatıldı. Zorunlu Deprem Sigortası dışında evini ve eşyalarını tüm risklere karşı korumak için konut sigortasına yönelen bölge halkı, birçok işlemin ortasında adeta boğuluyor.
Deprem, sel, heyelan gibi doğal afetlere ve deprem bölgesinde yangın, hırsızlık gibi birçok riske karşı evi ve evin içindeki tüm eşyalarını korumak isteyenler için yeni şartlar getirildi. Buna göre, sarsıntı sonrası yapılan inceleme sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hasar raporu, meskenin iç ve dış fotoğrafları ile kolon ve kirişlerin görselleri istenmektedir. Acentenin istediği belgeler sisteme yüklendikten sonra sigorta şirketinin genel müdürlüğünün uygun görmesi halinde konut sigortalanabilmektedir.
Deprem bölgesine özel olarak yapılan bu uygulamayı pahalı hale getiren ve adım adım süreç hakkında bilgi veren Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı sigortacı Ayhan Altunok, bu yeni kuralları şu şekilde aktardı; “Sigorta şirketleri, depremin hemen ardından isteğe bağlı konut sigortası için olağanüstü bir süreç başlattı. Hasarsız evlerin sigortalanabilmesi için evin içi ve dışı görselleri ile bakanlık tarafından yapılan inceleme sonucunda verilen hasar tespit durumunu gösterir belgenin sigorta acentesine ibraz edilmesi gerekmektedir. İstenen belgeler sisteme yüklenir ve sigorta şirketinin genel müdürlüğü onay verirse ev sigortalanır. Depremden önce mal sahibi veya kiracı oturduğu evi istediği teminat doğrultusunda sigortalatabiliyordu. Bu uygulama sallama nedeniyle yapılır. Çünkü bölgede risk devam ediyor. Sigorta şirketleri risk almak istemiyor. DASK yani zorunlu beyin sarsıntısı sigortası için böyle bir şart yok.”
’25 KASIM’DAN ÖNCE YAPILAN DASK POLİTİKALARINIZI GÜNCELLEYİN’
Sigortacı Ayhan Altınok, 6 Şubat’tan önce konut sigortası yaptıran vatandaşlara düşük tutarlarda teminat ödendiğini belirterek, bu durumun Malatya başta olmak üzere bölgede rahatsızlık yarattığını söyledi. Ayhan Altunok, konutların gerçek değerinden ve brüt metrekare üzerinden sigortalanması gerektiğini belirterek, teminat bedellerinde herhangi bir kısıtlama olmaması gerektiğini, aksi takdirde olası bir risk karşısında hasarın karşılanması için sigorta bedelinin ödenmesi gerektiğini söyledi. mevcut rakamların çok altında olacaktır.
Altunok, “Gönüllü konut sigortası yapılırken sigortanın gerçek değeri üzerinden yapılması gerekiyor. DASK tarafından verilen teminat tutarı, isteğe bağlı konut sigortası ile mutlaka gerçek değerine tamamlanmalıdır. Örneğin sigorta bedeli 200 bin lira olan DASK tarafından sigortalanan konut, isteğe bağlı konut sigortası ile desteklenmeli. Depozito brüt metrekare üzerinden hesaplanırsa kimse mağdur olmaz. Evdeki eşyalar sigortalanırken yeni maliyetler dikkate alınmalıdır. Sigorta yaptırırken 2-3 lira eksik olur düşüncesiyle teminattan kısmak büyük bir hatadır. Ayrıca artık herkesin DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası olması gerekiyor. 188 bin konutun bulunduğu Malatya’da 6 Şubat öncesi 106 bin 340 konut sarsıntı sigortası yaptırdı. Bu küçük bir yüzde. Maalesef sigortanın önemini acı bir deneyimle öğrendik. Acente sahibi arkadaşlarla yaptığım görüşmelere göre depremden sonra DASK’a olan talebin arttığını belirtmeliyim. 25 Kasım’dan önce yapılan DASK politikaları da güncel değerler üzerinden yapılmalı” uyarısında bulundu.
SAVAŞTAKİ BANKALARDAN DEPREM ZAFERİNE EVİ KAYBEDENLER
Depremzedelerin yaşadığı sıkıntılar sadece sigorta şirketleri ile sınırlı değil. Konut kredisi devam ediyor ama DASK’ın evleri ağır hasar gören veya yıkılan depremzedelere yatırdığı teminatı ‘daini mürtehin’ yani ilk alacaklı bankalar alıyor. Depremzedeler, hem evlerinden hem de sigorta masraflarından dolayı kara kara düşünüyorlar.
Kredi başvurularında zorunlu hale getirilen deprem sigortasının bankaların verdiği kredi tutarını garanti altına almak için yapıldığını belirten Altunok, “Vatandaşlar konut almak için bankalardan konut kredisi kullanıyor. Konut kredisi devam ediyor ama afette ağır hasar gören veya yıkılan evler için DASK’ın yaptığı ödemeyi ilk alacaklı yani krediyi veren banka alıyor. Özetlemek gerekirse, kredi ile alınan konut sarsıntı nedeniyle ağır hasarlı ise, kredinin çekildiği banka DASK tarafından yapılan hasar belgesi ödemesini alır ve depremzedeye herhangi bir ödeme yapılmaz. Banka ilk alacaklı olduğu için vermiş olduğu kredi tutarını geri almak ister. Bankalar, kredi verecekleri zaman kendilerini garanti altına almak için beyin sarsıntısı sigortasını zorunlu kılıyorlar” dedi.
‘EVDEN VE PARADAN SAĞIMIZA GELDİK’
Zorunlu Deprem Sigortası ödemeleri kapsamında kendilerine yatırılan ödemeyi almak için bankaya giden Arif Patlar hayrete düştüğünü belirterek, “Kredi geri ödemesiyle birlikte aldığımız konut kredisi 2 milyon oldu. Evimiz ağır bastı. depremde hasar görmüş 10 gün sonra yıkılacak.DASK ev sahiplerine Zorunlu Deprem Sigortası ödüyor diye bankaya geldik ama banka payımıza düşeni aldığı için eli boş dönüyoruz.Biz yapmayacağız dediler. Konut kredimiz olduğu için ödenecek.Sigortadan bir fayda görmedik.Biz evdeniz, hakkımız olan paradan” sözleriyle dile getirdi.
cemisgezekhaber.xyz